Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΕΣΥ ΠΗΡΕΣ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΟΥ?


Στο fight club ο πρωταγωνιστής μόλις αρχίζει να συνειδητοποιεί όλο τον ιστό που έχει πλέξει γύρω του, ψάχνει στις διάφορες φυλλάδες, ειδήσεις περίεργες, και πέφτει πάνω σε μία που λέει "εξαφανισμένοι πίθηκοι βρέθηκαν ξυρισμένοι"...
Ψάχνω τις ειδήσεις. Πουθενά ξυρισμένοι πίθηκοι. Ησυχάστε.

Πρόχειρες σημειώσεις σ΄ενα παλιό τετράδιο... Οτι ακολουθεί είναι ένα σύνολο σκέψεων (δεν είχα πάρει τα χάπια μου κι έγραφα ελεύθερα!)

Τα φαινόμενα placebo και nocebo μας διαφωτίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό, για να κατανοήσουμε τη δύναμη του μυαλού μας. Είναι μια εποχή που όλοι μιλάνε για τον έλεγχο του νου. 

Αν λοιπόν μπορούσαμε να δώσουμε μια καθαρή εικόνα της παγίδας που είναι μπλεγμένος ο άνθρωπος της σύγχρονης κοινωνίας θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα γύρω του κινούνται στη σφαίρα των nocebo πεποιθήσεων και των placebo υποσχέσεων. Π.χ. Το περίφημο  μνημόνιο, όπως και η γενικότερη οικονομική κρίση είναι τελικά κάτι το υπαρκτό ή είναι απλά ένα φαινόμενο nocebo?  Η φράση "αν δεν πάρουμε τη δόση χαθήκατε" έχει πραγματική ισχύ, ή πολύ απλά με μια τόσο καλά σφηνωμένη στα μυαλά τον ανθρώπων συνεχή και ανελέητη προπαγάνδα, αν τυχόν δεν πάρουμε τη δόση θα χαθούμε, όχι γιατί δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύση στο αδιέξοδο αλλά θα λειτουργήσουμε με πανικό. Θα τα κάνουμε όλα λάθος γιατί η προοπτική και μόνο να μην πάρεις τη δόση είναι περασμένη στα μυαλά μας σαν το τέλος. Το μοιραίο.

 Όπως εκείνες οι πειραματικές ομάδες που οι γιατροί τους έδιναν ένα σπρέι και τους ανακοίνωναν πως είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για το άσθμα τους μόνο που σε μιάμιση ώρα περίπου από τη στιγμή που το παίρνεις έχεις δυνατό πονοκέφαλο. Χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε λεπτό, όσοι το έπαιρναν σε μιάμιση ώρα είχαν δυνατό πονοκέφαλο. Μόνο που οι γιατροί τους είχαν δώσει απλά...αέρα.

Και οι υποσχέσεις, οι ψεύτικες ελπίδες που κρατούν χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν το δράμα τους, στους καναπέδες, άβουλοι και υποταγμένοι, σιωπηλοί, γιατί ελπίζουν. Ελπίζουν σε τι? Στους απατεώνες σωτήρες που θα αναλάβουν την ευθύνη στη θέση τους. Όπως η γιαγιά που δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς εκείνες τις σταγονίτσες για την αϋπνία και κάποια νύχτα τελειώνει το φάρμακο αλλά της δίνουν νεράκι στο ίδιο μπουκάλι κι εκείνη κοιμάται σαν πουλάκι, γιατί έχει πιστέψει πως εκείνο το μπουκαλάκι είναι το θαυματουργό.

Σ΄αυτά τα δύο επίπεδα ελέγχου του νου, είναι αμέτρητα τα παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν. Μάλιστα αναρωτιέμαι συχνά, αν υπάρχει έστω κι ένα πράγμα που να μην λειτουργεί πλέον σύμφωνα με το ζωτικό ψέμα που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νοιώθουν για το κάθε τι , και που οι «χειριστές τους» γνωρίζουν άψογα πως να τους το κολλάνε με ανεξίτηλη κόλλα στη πέτσα του μυαλού τους. Ποιος αλήθεια μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν ΟΛΑ όσα ξέρουμε και μας κάνουν να φοβόμαστε ή αντίθετα να ελπίζουμε δεν είναι νεράκι, αέρας, τζίφος.... Τι σταγονίτσες συνηθισμένο νερό περιέχει η ζωή μας που τις έχουμε συνεχώς ανάγκη γιατί ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ. Ποιες απειλές για τη ζωή μας είναι αληθινές και ποιες είναι μπούρδες, χωρίς καμία υπόσταση απλά φυτεμένες μέσα μας από όσους έχουν συμφέρον να νοιώθουμε φόβο, ανασφάλεια, ανησυχία ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ.

Αν ήθελα λοιπόν να συνοψίσω αυτό που βλέπω γύρω μου με δυο λέξεις θα έλεγα χωρίς ενδοιασμούς. Φαινόμενο placebo και nocebo. Εφόσον αυτά τα δυο φαινόμενα υπάρχουν και μπορούν να αποδειχτούν, όλα μπορούν να γίνουν. Και όχι, δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας. Είναι απλή λογική. Η οποία δεν ζητά να γίνει κοινώς αποδεκτή. Άλλωστε κάθε ιδέα, καταχωρείται στον αυστηρό κατάλογο αυτής της ηλίθιας τάξης σαν λογικό και παράλογο ανάλογα με το πόσο μπορεί να ενδυναμώσει ή να ταράξει αυτήν ακριβώς τη τάξη. Όπως πολύ απλά είχε γράψει σε ένα στιχάκι ο Πρεβέρ..

Η λογική  μου, δεν είναι η λογική σου γι΄αυτό είναι παράλογη.!

Σ΄αυτή ακριβώς τη φράση στηρίζεται όλος ο αιώνιος πόλεμος πάνω στο πλανήτη μας. Στη τύφλα της μάζας. (Φόρα τα γ@μημενα τα γυαλιά)  Η κοινωνία έχει ανάγκη η αλήθεια της να είναι μια τσιμεντοποιημένη βεβαιότητα...

Οσοι ξέφυγαν από αυτή τη βεβαιότητα.. αν ήταν απλοί άνθρωποι πιθανότατα κοιτάνε το ταβάνι σε κάποιο "ίδρυμα".. αν είχαν κάποια μεγαλύτερη δύναμη π.χ. επιστήμονες τους έχει φάει η μαρμάγκα... Το σύστημα ζητάει να μην δεις. Κι αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας.  Τα πλήθη προσκυνάνε ψέμματα που θα έκαναν μικρά παιδιά να γελάνε... Είναι έτοιμα να πιστέψουν σε ένα Θεό που δεν είδαν ποτέ.. αλλά δεν  πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν απέναντι τα φανάρια χωρίς να τους κρατάει ο τσοπάνης τους το χεράκι...

...έχουν εκπαιδευτεί να καταπίνουν φάρμακα placebo και να εκφοβίζονται με  καταστάσεις nocebo.  Αν βασιστεί λοιπόν ένα μοντέλο ελέγχου των ανθρώπων σε αυτές τις δυο πολύ απλές αρχές, δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλα. Καλά εκπαιδευμένοι επιστήμονες, μπορούν να σε πείσουν για τα ΠΑΝΤΑ.   Η οικονομική κρίση είναι από μόνη της ένα φαινόμενο nocebo με όλα τα απαραίτητα συστατικά. Απειλές, εκβιασμοί, τρομολάγνοι. Μια συνεχής διασπορά καταστροφικών ειδήσεων, ανακοινώσεις εξόδου από το τούνελ τόσο ψεύτικες ώστε να είναι όλοι βέβαιοι πως δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ λύση. Επίρριψη ενοχών συνέχεια. Εσύ είσαι ο φταίχτης, εσύ είσαι ο υπαίτιος της εξαθλίωσης της ζωής των παιδιών σου, εσύ επειδή έκανες εκείνο θα πάθεις το άλλο.

Κι άνθρωποι αυτόματα στηρίζονται σε λύσεις placebo. Σωτήρες, από μηχανής θεοί, αλήθειες εξ αποκαλύψεως, υπερήρωες, φανταστικά σενάρια. Καταπίνεις μαζί το χαπάκι του τρόμου και το αντίδοτο της σωτηρίας. Ζόρικο. Πραγματικά ζόρικο. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει που τελικά υπάρχει το αληθινό φάρμακο ή αν χρειάζεται κάποιο φάρμακο. Γιατί σε μια κοινωνία που όλοι έχουν καταντήσει εν δυνάμει ασθενείς το είδωλο στο καθρέφτη είναι εντελώς παραμορφωμένο. Κοιτάζεσαι κι ενώ είσαι απόλυτα υγιής σε βλέπεις χλωμό, έτοιμο να καταρρεύσει.

Καταπληκτικό. Ευφυές. Φυσικά ακολουθεί η αναγκαία ερώτηση. Μα ποιος τα κάνει όλα αυτά? Είναι τόσο δύσκολο να το δούμε. Αν κάποιος πρέπει να πουλήσει τη τάδε οδοντόκρεμα για να αυγατίσει το κομπόδεμά του και μάλιστα πολύ γερά, δεν πρέπει να σε πείσει πως κάνει λευκά δόντια? Γνωρίζετε ΕΝΑ έστω ΕΝΑ προϊόν που να τρέχει κάποιος να το αγοράσει χωρίς να ξέρει καν πως υπάρχει? Είναι ανόητο αυτό έτσι? Στο πλασάρω και σε πείθω πως σου είναι απαραίτητο, πως σου κάνει καλό, πως σε κρατάει υγιή και ευτυχισμένο. 

Στον αντίποδα σου λέω πως αυτό κάνει κακό, σε αρρωσταίνει, σε οδηγεί στη καταστροφή.  Αν τα ηνία της γνώσης τα είχαν στα χέρια τους έντιμοι άνθρωποι, θα ήταν όλα ιδανικά, θα ζούσαμε ήδη στο παράδεισο.... Τυχαίνει όμως να τα κατέχουν άνθρωποι αρρωστημένοι στο μυαλό,  άπληστοι και αδίστακτοι που έχουν σαν γνώμονα ξερά το προσωπικό τους κέρδος, τη ματαιοδοξία τους, την κυριαρχία πάνω στους υπόλοιπους ανθρώπους. Με τέτοιους ανθρώπους τα πάντα μπορούν να είναι διαστρευλωμένα... Τα πάντα μπορούν να είναι ψέμματα..

Τι κάνετε σήμερα?
Πήρατε το χαπάκι για τη πίεση? το θυρεοειδή? τη χοληστερίνη? το άσθμα? τις αρρυθμίες? τους πονοκεφάλους? τις κρίσεις πανικού? το έλκος? .... 
Κάνατε το ετήσιο τσεκ απ?
Τι? Δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας? Αποκλείεται.. να το κοιτάξετε έχετε αλλά δεν το ξέρετε ακόμα.. αξονική σε όλο το σώμα, ή μαγνητική κάτι θα βρεθεί δε μπορεί...

Κι εσείς?
Μείνατε στη δουλειά μέχρι τις 9 το βράδυ? Δουλεύετε με ένα έναντι και χωρίς  υπερωρίες? Ολα καλά .. είστε σε καλό δρόμο. Το επόμενο βήμα θα είναι να δουλεύετε τσάμπα και να εισπράττετε ένα πιάτο φαί συσίτιο...

Εσείς πληρώσατε το δάνειο? τον ΕΝΦΙΑ? τα ασφάλιστρα? το ταμείο? τα τέλη κυκλοφορίας? τα φαπ φουπ και το λουρί της μάνας? Δεν έχετε? δεν πειράζει θα δώσετε το σπίτι και θα ξεχρεώσετε κι ευχαριστημένοι να είσαστε γιατί μπορεί αν δεν είχατε σπίτι να σας ζήταγαν "μια λίβρα κρέας" από τη σάρκα σας...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου