Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ο ΧΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ

 


Ολοι τον γνωρίζουμε. Από τα πρώτα μας χρόνια. Είναι το παιδάκι που δεν γουστάρει η δασκάλα αλλά "βολεύει" γιατί στη ζημιά που έγινε με το σπασμένο βάζο θα ενημερωθεί άμεσα πως ο Γιωργάκης το έκανε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν έγινε 11η εντολή. Ετσι για το ξεκάρφωμα θα ήταν σωστό να υπάρχει το "ου καταδώσεις τον διπλανό σου" Μπορεί μερικά ανθρωπάρια να είχαν φοβηθεί την αιώνια τιμωρία και να μην φόραγαν τη κουκούλα...

Εντάξει υπάρχει η μορφή του Ιούδα, αλλά κι αυτή είναι φτιαγμένη εκ του πονηρού, γιατί συνοδεύεται από 30 αργύρια, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τους πεινασμένους. Αλλωστε στη συνείδηση του χαφιέ υπάρχει πάντα η δικαιολογία του βιαστή. Ας πρόσεχε, ας ντυνόταν πιο σεμνά να μην με προκαλούσε. Ας ήταν νομοταγής πολίτης και δεν είχε να φοβηθεί κάτι. Ας συνεργαζόταν με τους Ναζί και όλα θα ήταν ρόδινα. 

Ο χαφιές είναι το δεκανίκι της κάθε τυρανίας. Τον σιχαίνονται αλλά τον καλοπιάνουν. Στη δικτατορία φύτρωνε μέσα στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, στο περίπτερο. Κατέγραφε ποιος πήρε την τάδε εφημερίδα, απλά πραγματάκια, ο χωροφύλακας ήταν ευχαριστημένος κι εκείνος περήφανος που έκανε το καθήκον του. 

Είναι το "δραστήριο" μέλος της "δεν είναι δική μου δουλειά" κοινότητας. Σε μια κοινωνία αποχαυνωμένη, υποταγμένη στη μοίρα της, όπου κάθε έγκλημα εμφανίζει ένα πλήθος κατόπιν εορτής, μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα να ομολογεί, πως κάτι είχαμε δει αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα, εκείνος είναι ο δραστήριος της άλλης όχθης. Δεν είναι αμέτοχος στο έγκλημα, αδιάφορος, νομίζει πως κάνει το καθήκον του, γιατί γι΄αυτόν εγκληματίας είναι ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Ο εκπρόσωπος της μικρόψυχης αντίληψης των πραγμάτων. Ακούει το "κάλεσμα" ΤΗΣ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Ενα κάλεσμα που όχι μόνο είναι καθήκον στο σκλάβο, αλλά είναι επίσης κερδοφόρο γιατί ο τύρανος δίνει και λεφτάκια για τις υπηρεσίες. 

Θυμάμαι μια κυρία που ζούσε στη Γερμανία κι έλεγε πως οι αστυνομικοί έχουν λιγότερη δουλειά, γιατί οι ευσυνείδητοι πολίτες καταγγέλουν άμεσα κάτι κακό που βλέπουν. Αν κάνεις μια παράβαση με το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να το αντιληφθεί ο τροχονόμος, αναφέρει τις πινακίδες σου και την παράβαση αυτός που ερχόταν από πίσω. Δηλαδή εκεί δεν είναι χαφιεδισμός αλλά καταγγελια του σωστού πολίτη και είναι και τζάμπα!

Ναι στα "πολιτισμένα κράτη" είναι δείγμα ευσυνειδησίας να καταγγέλεις μια παρανομία, άσχετα αν αυτή περιορίζεται στην αναφορά για μια αποόδειξη που δεν κόπηκε, ή σε κάποιον που πέρασε με κόκκινο. Γιατί μέχρι εκεί σταματάει η συνείδηση. Ο καλός πολίτης που θα δώσει τον ανυπάκουο στον εκπρόσωπο της εξουσίας, δεν ασχολείται με τα παρακάτω. Τα αφεντικά του θα κάνουν κάθε είδους έγκλημα, κάθε είδους αισχρότητα αλλά αυτά αν πας να τα ανατρέψεις, δεν είσαι πια καταγγέλων την ανομία, αλλά επικίνδυνος επαναστάτης, οπότε κινδυνεύεις άμεσα από τους.... χαφιέδες! Οπότε περιορίζονται στην καταγγελία του Γιωργάκη που έσπασε το βάζο....

Γιατί στις καλά τακτοποιημένες κοινωνίες, η σαπιλα, η διαφθορά, η αδικία, η ασυδοσία της εξουσίας, η εξαθλίωση των δούλων, τα εγκλήματα, οι βασανισμοί, οι εκτελέσεις, είναι πάγιες τακτικές, που σχηματίζουν την περίφημη κανονικότητα. Ο χαφιές ζει στην περιορισμένη οπτική των πραγμάτων. Εκείνη που του επιτρέπει να μην νοιώθει ενοχές γιατί απλά ήθελε να βγάλει λίγα λεφτάκια χωρίς κόπο. 

Στο κάτω κάτω της γραφής, οι συνέπειες της πράξης του στη σημερινή εποχή δεν θα είναι η εκτέλεση στο τοίχο μερικών ανυπάκουων ατόμων, θα είναι απλά η πληρωμή ενός προστίμου. Ε και τι έγινε, αφού κλέφτες είναι. Κλέφτες θα καταδίδει τώρα, άρα όλα καλά. 

Και αφού είναι όλα καλά γιατί θα υπάρχει ανωνυμία προς το κοινό, θα προστατευεται δηλαδή το όνομα του "καλού πολίτη"?  Αλήθεια αυτός που θα καταγγείλει τον χαφιέ, κερδίζει κάτι?

Κι όπως λέει κι ένα τραγούδι....

Γιατί μέσα στην Αθήνα, κλωνοποιημένη πείνα θα θερίσει εμάς.
Κι όλοι θα χτυπούμε κάρτα για να πιούμε μια κανάτα, Όχι βρε αδερφέ.
Δε βαστάει η ψυχή μου να ελέγχεται η ζωή μου από ένα χαφιέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου