Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ

 






Οι αμόρφωτοι μορφωμένοι. Παιδιά με 2 και 3 πτυχία που ανοίγουν τα μάτια έκπληκτα όταν τους ρωτάς για ένα συγγραφέα, ένα βιβλίο, μια ταινία που άφησε κάποτε εποχή, μια προσωπικότητα της ιστορίας, γενικές πληροφορίες σημαντικές από όλη την ανθρώπινη πορεία που δεν σχετίζονται με το πτυχίο τους, με το μικρόκοσμο της οικογένειας τους, με τις πληροφορίες που τους παρέχει το χαζοκούτι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας είναι βούτυρο στο ψωμί των τσαρλατάνων που κατέχουν τα ηνία στις καίριες θέσεις εξουσίας, είναι βούτυρο στο ψωμί τους γιατί μπορούν με μεγάλη άνεση να φτιάξουν τα κοπάδια όπως τα θέλουν, να τα ελέγχουν, να τα φουσκώνουν με ότι βλακεία επιθυμούν, να τα φοβίζουν, να τα εκβιάζουν, να τα ξεφτιλίζουν.

 Δημιουργώντας μια «ξύλινη παιδεία» κατευθυνόμενη η οποία περιορίζεται σε εκείνο το επίπεδο που θα χρησιμεύσει να περάσει κάποιος «τις επίσης ξύλινες εξετάσεις» για να αποκτήσει ένα πτυχίο περιορισμένης γνώσης, κατόρθωσαν αυτό που είναι το ζουμί της δύναμης να αφαιρέσουν από τα παιδιά την ικανότητα κριτικής σκέψης. Δεν είναι τυχαία η απορία που τόσος κόσμος εξέφρασε με την ευκαιρία της πανδημίας  που ζήσαμε όλοι μας. Μα καλά οι γιατροί θεωρούν όλα αυτά λογικά?

Δεν υπήρχε λογική, αλλά ένα δόγμα. Ένα αποφασίζουμε και διατάζουμε με φερέφωνα γιατρούς που παρουσίαζαν κάποιες σελίδες βιογραφικό, άρα «αυτοί ξέρουν» Είκοσι εννέα κατασκευαστές ενός παγκόσμιου πειράματος υπέδειξαν πως πρέπει να γίνει. Είναι η εποχή που «ειδήμονες αναγνωρισμένοι και με τεράστια προσωπικά οφέλη, μπορούν να «γλιστράνε» σαν δηλητηριώδη φιδάκια μέσα στα μυαλά τρομοκρατημένων και σαστισμένων όχλων.

Ποιοι αντιστέκονται ακόμα σε κάθε απάτη? Οι «περίεργοι μαθητές» Εκείνοι ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Δεν μπορείς να πεις σε έναν άνθρωπο που ακόμα διατηρεί την ικανότητα κριτικής σκέψης, ο γάιδαρος πετάει, πρέπει να έχεις σοβαρά επιχειρήματα, που δεν ξεφεύγουν από την λογική, να έχεις αποδείξεις και να μην υπάρχει υποψία πως μπορεί ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΖΕΣΑΙ για να λες ψέματα. Κανένας τίτλος πτυχιακός, κανένα βραβείο, δεν εξασφαλίζει ότι ΕΙΣΑΙ ΗΘΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ.

Την κριτική σκέψη. Το πλούτο της γνώσης. Την δυνατότητα της φαντασίας, της δημιουργίας, την μαγεία του να απορροφάς άπειρα υλικά, να τα επεξεργάζεσαι, να χτίζεις το προσωπικό σου κήπο, την προσωπική ταυτότητα… Είναι τραγικό το πόσο αμόρφωτα στη πλειοψηφία είναι τα νέα υποτίθεται μορφωμένα παιδιά. Είναι τραγικό πόσο αμόρφωτη προχωράει η κοινωνία γενικότερα, εγκαταλειμμένη στα χέρια μιας εντελώς άψυχης και ανούσιας παιδείας, στα χέρια γελοίων υπαλληλίσκων της κατευθυνόμενης ενημέρωσης, σε μια αγορά εργασίας κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα λειτουργίας πολυεθνικών και τραπεζικών ομίλων. Μια μάζα που στο βασίλειο της πληροφορικής και όχι της πληροφορίας, σιγά σιγά οδηγείται στην ευνόητη κατάληξη του να λειτουργεί σε 0-1…

Οι παλιές γενιές δεν είναι μόνο, πως γευτήκανε καλύτερες τροφές, πως ανέπνευσαν καθαρότερο αέρα, πως κολυμπήσανε σε ομορφότερες θάλασσες, πως καήκανε κάτω από φιλικότερους ήλιους, είναι πως είχαν την ευκαιρία άσχετα αν υπήρχε εκμετάλλευση,  ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ μια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.  Με σάρκα και αίμα. Η ευτυχία και η δυστυχία είχαν προσωπικότητα. Άσχετα από το επίπεδο μόρφωσης ή όχι, γύρω μου γνώριζα ανθρώπους έξυπνους. Σπίρτα. Ναι η σπιρτάδα αυτή που δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά έγινε λαμογιά, κουτοπονηριά, ατομισμός. Όμως γινόταν συνειδητά. Ξεχώριζε κάποιος τον γελοίο, τον καραγκιόζη, τον απατεώνα, το λαμόγιο, αλλά επειδή τον βόλευε συνεργαζόταν μαζί του, εν γνώση σου πως λειτουργεί για προσωπικό συμφέρον με αθέμιτα μέσα . Σήμερα βλέπει τον ίδιο μ@λάκα αλλά δεν μπορεί να διακρίνει πως πρόκειται για κοινό απατεώνα, ή ακόμα και μέρος μιας συμμορίας επικίνδυνης, κι επειδή τον πλασάρουν σαν κάτι σπουδαίο τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης   τον ακολουθούν…

Οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν πέσει ακόμα σε λήθαργο, υπήρχαν σημάδια εγρήγορσης,  γι΄αυτό και οι συμμορίες  που εξουσίαζαν τον τόπο φρόντισαν να τις γεμίσουν με προκλήσεις, να τις ταΐσουν πλουσιοπάροχα, να χαϊδέψουν τα αυτιά καλά εκπαιδευμένοι λαοπλάνοι , να δώσουν ότι χώραγε το μάτι κι η κοιλιά για να μην τους εκνευρίσουν κι έχουμε προβλήματα… τις τωρινές γενιές απλά, ακόμα και υπολειμμένοι στο νου, ασήμαντα ηλίθια ανθρωπάκια, πλασάρονται σε θέσεις εξουσίας και ενημέρωσης και  τις ταΐζουν με σανό. Φτάνει και περισσεύει και κοστίζει λιγότερο.

Άλλωστε δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί αυτή η κατάντια, γιατί τα παιδιά θα έπρεπε να ξεκινήσουν να διαβάζουν, να διαβάζουν πολύ κάθε είδους βιβλία, έξω από τα καθορισμένα από το σύστημα, το πρόβλημα είναι πως σιγά σιγά χάνεται η ικανότητα να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο, που να μην είναι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ. Δυστυχώς η ίδια η ζωή που έχουν ετοιμάσει για τις επόμενες γενιές είναι ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ.

Όμως φύλακες της γνώσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Πάντα υπήρχαν.

Κι όταν η απάτη θα ξεσκεπάζεται και οι ένοχοι θα γκρεμίζονται από τους χάρτινους θρόνους τους, θα υπάρξουν «δάσκαλοι» για την επανεκκίνηση, τότε που στα ψεύτικα είδωλα θα εμφανιστεί η αηδιαστική γύμνια τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου