Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ 3ο )


Η ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Μια συρραφή από διάφορα άρθρα, φυσικά αν θα περιγράφαμε όλα όσα έχει κάνει η Βρετανική αποικιοκρατία και η παρέμβαση γενικότερα των άγγλων σε όλα τα κράτη του κόσμου, την ανάμιξη τους σε θηριωδίες, πραξικοπήματα, πολέμους κλπ θα θέλαμε μια εγκυκλοπαίδια.

https://www.huffingtonpost.gr/2016/01/23/diethnes-british-empire_n_9060924.html

ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ


Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο εγκλεισμός σε αυτά των Μπόερς

Κατά τον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική (1899 – 1902) οι Βρετανοί συγκέντρωσαν περίπου το ένα έκτο των Μπόερ, κυρίως γυναίκες και παιδιά και τους έστειλε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά εστάλησαν περίπου 107.000 άνθρωποι. Οι συνθήκες ήταν τόσο άθλιες με ελάχιστο φαγητό για τους κρατούμενους και τις αρρώστιες να θερίζουν με αποτέλεσμα 27.927 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους αλλά και άγνωστο αριθμό μαύρων Αφρικανών.

Η σφαγή του Άμριτσαρ

(O Κάμερον καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Βρετανών)

Όταν οι Ινδοί διαδηλωτές αγνόησαν την κυβερνητική εντολή και διαδήλωσαν ειρηνικά στις 13 Απριλίου του 1919 στο Jallianwala Bagh κοντά στον «Χρυσό ναό» του Amritsar οι στρατιώτες που ήταν υπό τις διαταγές του Άγγλου ταξίαρχου Reginald Dyer πήραν εντολή να ανοίξουν πυρ εναντίον του πλήθους.

Οι στρατιώτες Gurkha άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των πολιτών μέχρι που τελείωσαν τα πυρομαχικά τους. Εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 379 και 1.100 άνθρωποι μέσα σε 10 λεπτά.

Η ημέρα εκείνη έμεινε στην ιστορία ως η σφαγή του Άμριτσαρ.

Ο ταξίαρχος Dyer ανακηρύχθηκε σε ήρωα και οι Βρετανοί πολίτες έκαναν έρανο, συγκέντρωσαν και του παρέδωσαν το ποσό των 26.000 λιρών ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης τους.

Η ανεξαρτησία της Ινδίας

(Ο δικηγόρος Cyril Radcliffe, μετά την επιτυχία του στην Ινδία εστάλη στην Κύπρο)

Το καλοκαίρι του 1947 οι Βρετανοί αποχώρησαν από την Ινδία. Τότε ο Cyril Radcliffe (Κύριλλος Ράντκλιφ), είχε επιφορτιστεί με την αποστολή να σχεδιάσει τα σύνορα μεταξύ της Ινδίας με το νεοϊδρυθέν κράτος το Πακιστάν. Αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος.

Ο διαχωρισμός έγινε βάσει της θρησκευτικής πίστης με αποτέλεσμα εν μια νυκτί 10 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν από τις εστίες τους. Ινδοί στο Πακιστάν και Μουσουλμάνοι στην Ινδία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η κατάσταση σύντομα ξέφυγε από τον έλεγχο και ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Εκτιμάται ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σεκταριστικών συγκρούσεων.

Η εξέγερση των Μάου – Μάου

Το 2012 χιλιάδες Κενυάτες πανηγύριζαν καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας είχε δώσει σε τέσσερις ηλικιωμένους Κενυάτες το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις τους κακοποίησαν, βίασαν και βασάνισαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου (1951 – 1956).

Η εξέγερση των Μάου Μάου, που ξέσπασε το 1952, ήταν η αντίδραση των Κικούγιου, της μεγαλύτερης εθνότητας της Κένυας, εναντίον των βρετανικών αρχών και των λευκών εποίκων. Πολλοί από αυτούς στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου βασανίστηκαν άγρια και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.


Εκτιμάται, σύμφωνα με τον ιστορικό David Anderson ότι 20.000 έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Caroline Elkins ανεβάζει τον αριθμό στις 100.000.

Λιμός της Βεγγάλης

Περίπου 12 με 29 εκατομμύρια Ινδοί πέθαναν από την πείνα ενώ η χώρα ήταν υπό την βρετανική κυριαρχία καθώς εκατομμύρια τόνοι σιταριού εξάγονταν στη Βρετανία.

Το 1943 περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στη Βεγγάλη πέθαναν από την πείνα καθώς ο Τσόρτσιλ έστελνε τα αποθέματα τροφίμων και ρυζιού στους Βρετανούς στρατιώτες και στην Ελλάδα.

Για το λιμό της Βεγγάλης ο Τσόρτσιλ είπε: «Τους μισώ τους Ινδούς. Είναι ζώα και έχουν μια ζωώδη θρησκεία. Ο λιμός ήταν δικό τους λάθος που αναπαράγονται σαν κουνέλια».

Κύπρος


Μεταξύ 1955 και 1959 οι Βρετανοί βασάνισαν τουλάχιστον 3.000 Κύπριους που αντετίθεντο στο βρετανικό ζυγό.

Πολλούς από αυτούς που συνελάμβαναν τους κρατούσαν για χρόνια χωρίς δίκη και τους βασάνιζαν κατηγορώντας τους ως τρομοκράτες. Οι ξυλοδαρμοί, οι εικονικοί πνιγμοί και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ήταν ο κανόνας. Δεν γλίτωναν ούτε και τα παιδιά. Υπάρχουν καταγγελίες για βασανισμούς 15χρονων που μεταξύ άλλων τους έτριβαν τα μάτια με καυτερή κόκκινη πιπεριά, άλλα τα μαστίγωναν.

Όσοι βρίσκονταν ένοχοι για συνεργασία με τους αντάρτες έφευγαν για το Λονδίνο. Σε μια επίσκεψη της αντιπολίτευσης στις φυλακές όπου κρατούνταν οι Κύπριοι διαπιστώθηκε, όπως μεταδίδει το listverse, είχαν σπασμένα χέρια, ουλές σε όλο τους το σώμα και το λαιμό. Ήταν θύματα μιας σαδιστικής πολιτικής στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

https://tanea-diaspora.net/2017/03/08/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84/

Τα εγκλήματα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας εις βάρος των παιδιών της που διήρκεσαν μέχρι το 1974…

Professor Alexis Jay: ‘You must tell people exactly what has happened. It is important for the victims that their dreadful experiences should be acknowledged’…

Οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έστειλαν χιλιάδες ορφανά παιδιά σε διάφορους τόπους της αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος, όπου, όμως, πολλά ετύγχαναν κακομεταχείρισης και βιασμών!

Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 ξεκίνησε στο Λονδίνο μια νέα έρευνα για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών. Αυτήν τη φορά ανοίγοντας ένα κεφάλαιο που πάει πολύ πίσω στον χρόνο, μια ανάκριση για κακομεταχειρίσεις παιδιών από τη Βρετανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1945 και 1974, και θα εξηγήσω.

Χιλιάδες ορφανά παιδιά, οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις τα έστειλαν μετανάστες σε διάφορους τόπους της αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος και παράλληλων εκκλησιαστικών προγραμμάτων της αποικιοκρατίας.

Όπου όμως πολλά από τα παιδιά εκείνα ετύγχαναν κακομεταχείρισης και βιασμών. Αυτή η μεταφορά των παιδιών είχε ξεκινήσει από το 1922, βάσει του Νόμου του 1922 για μετανάστευση στην αυτοκρατορία, όμως η έρευνα/ανάκριση περιορίζεται στα χρόνια μεταξύ 1945 και 1974.
Εφιάλτης…

Τα βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι περίπου 7.000 με 10.000 παιδιά μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αυστραλία ήταν ο τελευταίος προορισμός μεταξύ 1945 και 1974. Δύο ήσαν οι λόγοι για τη μετανάστευση αυτή, να ελαφρύνουν τον πληθυσμό των ορφανοτροφείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αυξήσουν τον πληθυσμό στις αποικίες.

Τα παιδιά τα αναλάμβαναν θρησκευτικά ιδρύματα τόσο από τις Αγγλικανικές όσο και από τις Καθολικές Εκκλησίες, αλλά και φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Barnardo’s και το Fairbridge Society. Είναι άδικο, γράφεται, να λεχθεί ότι όλα τα ξεχασμένα αυτά παιδιά υπέφεραν, όμως για αρκετά ήταν εφιάλτης η φυσική κακομεταχείριση και η σεξουαλική εκμετάλλευση.

Πολλά από εκείνα τα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία, να σημειωθεί, στέλνονταν δίχως τη γνώση ή έγκριση των γονιών τους, και βρίσκονται εν ζωή, έχουν επιλέξει να δώσουν μαρτυρία στην επιτροπή που ξεκίνησε τη σχετική έρευνα και ήδη άρχισε η κατάθεση της ιστορίας τους.
Μυστική έκθεση

Εν τω μεταξύ, τώρα αποκαλύφθηκε και μια μυστική έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που ετοιμάστηκε το 1956, για τις κακοποιήσεις παιδιών στην Αυστραλία, την οποία όμως είχε επιτυχώς συγκαλύψει η τότε βρετανική κυβέρνηση και η οποία τώρα βρέθηκε, για να ρίξει περισσότερο φως στην όλη αποτρόπαια διαδικασία εξαγωγής των ξεχασμένων εκείνων παιδιών.

Έγραψε σε κύριο καταπελτικό άρθρο της η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» στις 27/2/2017.

«Το βρετανικό κράτος, πλάι στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και Εκκλησίες, δραστηριοποιήθηκε στη μαζική εκμετάλλευση παιδιών. Χιλιάδες παιδιά μεταφέρθηκαν παράνομα, απομακρύνοντάς τα από τους γονείς τους από το Ηνωμένο Βασίλειο σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Νότιο Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), όπου αυτά τα παιδιά έτυχαν μεταχείρισης λίγο μόνο καλύτερης από ζώα.

Αυτό το αποκρουστικό σύστημα σταμάτησε μόνον το 1974. Δεν πρόκειται για κάποια ιστορία τρόμου από τον Μεσαίωνα ή βικτωριανό σπίτι, αλλά κάτι της εποχής μας. Και παρ’ όλο που το κοινό ελάχιστα γνώριζε γι’ αυτά τα εγκλήματα, δεν μπορεί να λεχθεί αλλιώς, υπάρχουν πλέον μαρτυρίες ότι η κυβέρνηση γνώριζε από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 για το μέγεθος των κακοποιήσεων και δεν έκανε τίποτε.

Πώς έγινε τόσοι γονείς σκόπιμα να στερηθούν τα παιδιά τους, να εξαπατηθούν για το τι συνέβη στα παιδιά τους δίχως κανένα παράπονο ή διαμαρτυρία στους επίσημους φορείς; Πού ήσαν οι βουλευτές να θέσουν ερωτήσεις στη Βουλή; Οι εφημερίδες να ερευνήσουν; Η αστυνομία;», ερωτά η εφημερίδα και τονίζει ότι είναι πολύ πιθανόν, αρκετοί από τους ενόχους να βρίσκονται ακόμα εν ζωή και πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις τους.
Το ίδιο σάπιο κατεστημένο

UK probes child abuse in Australia: http://www.skynews.com.au/news/world/europe/2017/02/28/uk-probes-child-abuse-in-australia.html

Δεν υπάρχουν περιορισμοί χρόνου για τέτοια αδικήματα και δεν πρέπει να υπάρχουν. Ως κοινωνία αξίζουμε και μια εξήγηση ως προς το πώς αφέθηκαν τέτοιες οργανώσεις να συμπεριφέρονται τόσο απάνθρωπα. Η σημερινή Βρετανία έχει καθήκον να δει κατάματα στον καθρέφτη την ιστορία και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που συνεπάγονται και την απονομή δικαιοσύνης και αδρά χρηματική αποζημίωση στα θύματα.

Να σημειώσω εδώ ότι τότε ήταν το ίδιο σάπιο βρετανικό κατεστημένο (παραίτηση Ίντεν, γιατί είπε ψέματα στη Βουλή για το Σουέζ, σκάνδαλο Υπουργού Πολέμου Τζον Προφιούμο με την Κριστίν Κίλερ κ.τ.λ.), που είχε ετοιμάσει και την καταστροφή της Κύπρου με την Τριμερή και τα σχέδια διχοτόμησης, και είχε υποσχεθεί στις 19.12.1956 την ξεχωριστή αυτοδιάθεση στους Τούρκους της Κύπρου. Όπως και το ίδιο κατεστημένο που σχεδίασε και εκτέλεσε και την τραγωδία της Κύπρου το 1974, επιτρέποντας τελικά και ενσυνείδητα το 1974 τις δύο τουρκικές εισβολές…

Κάποτε θα πρέπει να ζητηθεί και να ξεκινήσει και μια έρευνα για την ανήθικη βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου και του Ελληνισμού από το 1955 μέχρι το 1974, αλλά και μέχρι σήμερα…
Η Δόκτωρ Alexis Jay

Της ιστορικής έρευνας για τα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος των παιδιών, μιας έρευνας για μιαν αλήθεια που κρατήθηκε κρυμμένη για δεκαετίες, προεδρεύει η Δόκτωρ Alexis Jay, η οποία συνέταξε και την έκθεση για το μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο στο Δημαρχείο του Rotherham το 2014, που κράτησε για 16 χρόνια.

Όπου μια συμμορία φυλακίστηκε για συνολικά 81 χρόνια για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και βιασμών πέραν των 1.400 κοριτσιών που βρίσκονταν υπό την προστασία των Αρχών. Ο αρχηγός της συμμορίας, όπως έγραψε η εφημερίδα «Sun», καθώς καταδικάστηκαν, φώναζε «Allahu Akbar». Οι Αρχές γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν, για να μη χάσουν οι Εργατικοί τις ψήφους…

Το πρωτότυπο κείμενο είναι :

https://crimesofbritain.com/2016/09/13/the-trial-of-winston-churchill/
Καλή ανάγνωση…

(Ελεύθερη μετάφραση από το ιταλικό κείμενο εδώ http://aurorasito.altervista.org/?p=2674)

Η Αγγλία γιορτάζει τις γενοκτονίες της. Το “χαρτονόμισμα Winston Churchill” κυκλοφόρησε. Προς τιμή ενός ανθρώπου που έπινε τη σαμπάνια του ενώ τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά στη Βεγγάλη πέθαιναν από τη πείνα εξαιτίας των δικών τους αποικιοκρατικών και ρατσιστικών πολιτικών.
Δίκη για τον Churchill:

Ο Churchill ήταν ένας μανιακός εθνοκτόνος . Μεγαλωμένος στην Αγγλία, θεωρείται ένας εθνικός ήρωας. Ψηφίστηκε ως “ο πιο σπουδαίος άγγλος ” όλων των εποχών. Η πραγματική ιστορία του Churchill, είναι η ιστορία ενός λευκού ρατσιστή, το μίσος του οποίου για τους Ινδούς οδήγησε στο θάνατο 4 εκατομμύρια που πέθαναν από τη πείνα, είναι ο άνθρωπος που μισούσε τους Ιρλανδούς τόσο ώστε να εφευρίσκει διάφορους τρόπους για να τους τρομοκρατεί, ο εγκληματίας ρατσιστής που έκανε πολέμους στους λαούς της Αφρικής και στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτή είναι η δίκη για τον Winston Churchill, εχθρό της ανθρωπότητας.

AFGHANISTAN:
Ο Churchill ανακάλυψε την αγάπη για τον πόλεμο στο Αφγανιστά. Ενώ ήταν εκεί έλεγε «όλοι όσοι αντισταθούν θα θανατωθούν χωρίς έλεος» γιατί οι pashtun έπρεπε να “αναγνωρίσουν την ανωτερότητα της φυλής”. Πίστευε πως οι pashtun έπρεπε να αντιμετωπιστούν, θυμίζοντας στα γραπτά του πως συμμετείχε στον εμπρησμό των χωριών και των σπιτιών : “ Λειτουργήσαμε συστηματικά, το ένα χωριό μετά το άλλο, καταστρέψαμε τα σπίτια, καλύψαμε τα πηγάδια, γκρεμίσαμε τείχη, μεγάλα δέντρα, κάψαμε τις καλλιέργειες, και καταστρέψαμε τις δεξαμενές νερού , μια εκτεταμένη τιμωρία.” Ο Churchill για το πως οι Άγγλοι επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν ήταν πανευτυχής που συμμετείχε. Έγραφε πως “κάθε μέλος της φυλής που συλλαμβανόταν σφαζόταν άμεσα ”. Περήφανος για το τρόμο που προκάλεσε στο λαό του Αφγανιστάν ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει ένας μανιακός εθνοκτόνος.

ΕΛΛΑΔΑ :
Ο αγγλικός στρατός υπό την καθοδήγηση του Τσώρτσιλ διέπραξε μια σφαγή στους δρόμους της Αθήνας το Δεκέμβριο του 1944. 28 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, και άλλοι 128 τραυματίστηκαν . Οι άγγλοι ζήτησαν τον αφοπλισμό όλων των ανταρτών στις 2 Δεκεμβρίου 1944. Την επόμενη ημέρα 200000 άνθρωποι κατέβηκαν στη πλατεία και εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο αγγλικός στρατός με διαταγή του Τσόρτσιλ χτύπησε πάνω στο πλήθος. Ο Churchill Θεωρούσε τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ “άθλιους εγκληματίες”, που είναι εκείνοι που έδιωξαν τους ναζί. Οι πράξεις του το Δεκέμβρη ήταν καθαρό μίσος και παράνοια για τον κομουνισμό. Οι άγγλοι στήριζαν τη δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, που γύρισε από την εξορία αφού οι αντάρτες των οποίων ο Τσόρτσιλ είχε διατάξει τη δολοφονία, είχαν διώξει τους κατακτητές ναζί. Οι σοβιετικές δυνάμεις ήταν καλοδεχούμενες στην Ελλάδα και αυτό απασχολούσε τον Τσόρτσιλ πάρα πολύ. Σχεδίασε την επαναφορά της μοναρχίας για να καταπολεμήσει κάθε πιθανή κομουνιστική επιρροή. Το 1945, ο Τσώρτσιλ έστειλε τον Charles Wickham στην Αθήνα, με την εντολή να εκπαιδεύσει την ελληνική αστυνομία. Ο Wickham είχε μάθει τα κόλπα στην Ιρλανδία όταν είχε καταληφθεί από τους άγγλους από 1922 μέχρι το 1945, όπου ήταν διοικητής της αποικιοκρατικής RUC υπεύθυνοι για αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες. Τον Απρίλιο του 1945 ο Τσώρτσιλ έλεγε «πως οι συνεργάτες των γερμανών στην Ελλάδα έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να προσατέψουν τον ελληνικό πληθυσμό από τη γερμανική καταπίεση» και συνέχιζε να λέει πως «οι κομουνιστές είναι ο βασικός εχθρός»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε κι ένα άλλο άρθρο σχετικά με το ρόλο των Άγγλων στον ελληνικό εμφύλιο, αποσπάσματα από ένα κείμενο του observer..

https://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/bretanoi-kai-synergates-ton-nazi-mazi-ston-elliniko-emfylio

Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα του Observer πολλοί λίγοι στη Βρετανία γνωρίζουν πως «η Βρετανία στήριξε τους υποστηρικτές του Χίτλερ» με τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μερικές εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί, οι αντάρτες στην Αθήνα βρέθηκαν να σφυροκοπούνται από τις βρετανικές δυνάμεις και τους συνεργάτες των ναζί, σημειώνεται στο αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά. Μέσα από μια σύντομη αναδρομή στη δικτατορία Μεταξά και την ενίσχυση της ελληνικής Αριστεράς λόγω της τεράστιας εισροής πολιτικοποιημένων προσφύγων και φιλελεύθερων διανοούμενων από τη Μικρά Ασία, ο Observer φτάνει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την αποχώρηση των ναζί από την Ελλάδα, όταν ο ΕΛΑΣ αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες αντάρτες εκτός πρωτεύουσας,

Η πρόθεση της Βρετανικής κυβέρνησης για την μεταπολεμική πορεία της Ελλάδας είχε εκφραστεί ήδη από τον Αύγουστο του 1944. Σε απόρρητη αναφορά του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Φρανγκλίνο Ρούζβελτ, με ημερομηνία 17/08/1944, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφράζει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην Αθήνα και στην Ελλάδα όταν οι Γερμανοί αποχωρήσουν από τη χώρα. «Αν υπάρξει κενό εξουσίας για μεγάλο διάστημα είναι πολύ πιθανό οι εξτρεμιστές του ΕΑΜ και το Κομμουνιστικό Κόμμα να κατέβουν στην πόλη», έγραφε αναφερόμενος στους αντάρτες της ναζιστικής κατοχής.

Η Βρετανία διορίζει άμεσα μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου την οποία παρουσιάζει αρχικά ως κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στέλνει στην Αθήνα τον στρατηγό Ρόναλτ Σκόμπι για να αναλάβει επικεφαλής του στρατού της χώρας με βασικό πρόσταγμα των αφοπλισμό των ανταρτών. Ο καθηγητής ιστορικός Αντρέ Γερολυμάτος στο βιβλίο του για τον ελληνικό εμφύλιο υπογραμμίζει πως ο αφοπλισμός στην πραγματικότητα προωθείται μόνο για τον ΕΛΑΣ και όχι για τους συνεργάτες των ναζί. Οι Βρετανοί, ως επικυρίαρχοι, ήδη στα μέσα Νοεμβρίου αρχίζουν να απελευθερώνουν αξιωματικούς και στρατιώτες των Ταγμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι σταδιακά στελεχώνουν τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως αναφέρεται στον Observer, σε σχετικό σημείωμα της βρετανικής υπηρεσίας SOE, που ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση της αντίστασης στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης, επισημαίνεται πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι βρετανικές δυνάμεις να εμφανίζονται με αυτές τις πρακτικές.

Το ΕΑΜ λοιπόν έβλεπε ήδη πως στους δρόμους της Αθήνας είχαν επιστρέψει ταγματασφαλίτες και χαφιέδες των ναζί. «Οι ανώτεροι Βρετανοί αξιωματικοί γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν, έχοντας εικόνα πως οι ταγματασφαλίτες ήταν τα αποβράσματα στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Γερολυμάτος. Συνολικά εκτιμάται πως περίπου 12.000 μέλη των ταγμάτων ασφαλείας απελευθερώθηκαν από τις φυλακές και πολλοί εντάχθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι Βρετανοί σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπαν να θιγούν τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο που αυτά ορίζονταν από τη «συμφωνία των ποσοστών», που είχε υπογραφεί μεταξύ του Τσόρτσιλ και του Στάλιν στις 9 Οκτωβρίου του 1944 και όριζε τις μεταπολεμικές σφαίρες επιρροής. Η Ελλάδα ήταν στη σφαίρα επιρροής της Βρετανίας, με στόχο η Σοβιετική Ένωση να μείνει μακριά από τη Μεσόγειο.

Όπως υπογραμμίζει ο Αντρέ Γερολυμάτος το λογικό και το προφανές θα ήταν να ενσωματωθεί ο ΕΛΑΣ στον ελληνικό στρατό, όπως εξάλλου συνέβη με τις αντάρτικές ομάδες και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, για παράδειγμα στη Γαλλία. Ωστόσο η Βρετανία είχε αποφασίσει από την αρχή πως οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ και οι στρατιώτες του δεν θα γίνονταν δεκτή στο νέο «εθνικό στρατό». Ένας από τους λόγους που ο Τσόρτσιλ επιθυμούσε μια αναμέτρηση με την Αριστερά ήταν πως επιδίωξή του ήταν η παλινόρθωση της Βασιλείας, η οποία θα φρόντιζε να αποκατασταθεί η «νομιμότητα» και τα συμφέροντα της προπολεμικής άρχουσας τάξης. Το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ανεξάρτητα από τη σχέση του με το ΚΚΕ, αντιπροσώπευε μια επαναστατική δύναμη και μια αλλαγή. Οι Βρετανοί προετοιμάζονται για αυτή τη σύγκρουση και απελευθερώνει τους ταγματασφαλίτες. «Τα Τάγματα Ασφαλείας είχαν πολεμήσει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά την ναζιστική κατοχή και θα επαναλάμβαναν με ευχαρίστηση αυτή τη σύγκρουση».

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 μια ομοβροντία πυρών έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση του ΕΑΜ στο Σύνταγμα με δεκάδες νεκρούς. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και την επομένη. Στη σφαγή το ΕΑΜ απαντάει παίρνοντας τα όπλα και ο Σκόμπι επιβάλει στρατιωτικό νόμο, διατάσσοντας τον αεροπορικό βομβαρδισμό. Η Μάχη της Αθήνας είχε ξεκινήσει. Τα γερμανικά τανκς αντικαταστάθηκαν από βρετανικά και τα SS από Βρετανούς στρατιώτες και πρώην ταγματασφαλίτες.

Ωστόσο ο Observer αναφέρει πως πολλοί Βρετανοί στρατιώτες δεν γνώριζα με ποιον πολεμούσαν. Σε έγγραφα αξιωματικών αναφέρεται πως πολλοί είχαν την εντύπωση ότι απέναντί τους βρίσκονται «Ούννοι», όρος που χρησιμοποιούσε η βρετανική προπαγάνδα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο για τους Γερμανούς. «Ρωτούν γιατί πρέπει να δώσουμε τη ζωή μας για τις πολιτικές ελληνικές διαφορές. Τους απαντώ πως είναι όλα μέρος του πολέμου κατά των Ούννων και πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε», ανέφερε ένας αξιωματικός σε έγγραφό του. Η βρετανική ηγεσία πάντως, από τα έγγραφα, προκύπτει πως είχε εξαρχής σχέδιο της ερήμωση και την κατάληψη της Αθήνας. Τα βρετανικά στρατεύματα ενισχύθηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου είχαν το πάνω χέρι στους δρόμους της Αθήνας. Εκείνες τις ημέρες θα φτάσει και ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα.

Μια από τις πιο σκοτεινές φυσιογνωμίες της βρετανικής δράσης στην Ελλάδα ήταν ο Τσάρλς Γουίγκχαμ, ο επικεφαλής της RUC της ειδικής δύναμης καταστολής στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι πρακτικές της RUC έφτασαν και στην Ελλάδα, καθώς ο Γουίγκχαμ είναι αυτός που δημιουργεί τα νέα σώματα ασφαλείας, στα οποία εντάχθηκαν και οι ταγματασφαλίτες των ναζί. Όσο για τα στρατόπεδα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξορίστηκαν βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, αυτά σημειώνεται στο αφιέρωμα του Observer δεν χρειαζόταν αν δημιουργηθούν, καθώς υπήρχαν ήδη από την εποχή του Μεταξά. Μπορεί όπως αναφέρεται οι Βρετανοί να μην δημιούργησαν στρατόπεδα συγκεντρώσεις, αν και υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για αυτό - εξάλλου πολλοί στάλθηκαν και σε βρετανικά στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή-, είχαν όμως παρουσία σε αυτά, μαζί με τους πρώην συνεργάτες των ναζί. Ο Τσάρλς Γουίγκχαμ γνώριζε με ποιους συνεργαζόταν. Γνώριζε πως ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της κατοχής εκτελούσαν και βασάνιζαν ανθρώπους.


Ας συνεχίσουμε λοιπόν την περιήγηση στην αγαπημένη διαδρομή της βρετανικής αυτοκρατορίας….

INDIA:

“Θα προτιμούσα να τους δω σε ένα ωραίο εμφύλιο πόλεμο”. Ο Τσώρτσιλ επιθυμούσε το διαμελισμό της Ινδίας.
Ελάχιστοι στη Μεγάλη Βρετανία γνωρίζουν για τη γενοκτονία της Βεγγάλης και πολύ περισσότερο πως το σχεδίασε ο Τσώρτσιλ. Το μίσος του για τους Ινδούς προκάλεσε το θάνατο 4 εκατομυρίων πεινασμένων στο «λιμό» της Βεγγάλης το 1943. “Μισώ τους Ινδούς. Είναι ένας κτηνώδης λαός με μια κτηνώδη θρησκέια”, έλεγε. Ο αγγλικός στρατός πήρε εκατομύρια τόνους ρυζιού και τους έστειλε στη Μέση Ανατολή όπου δεν ύπήρχε και ιδιαίτερη ανάγκη. Όταν ο λαός της Βεγγάλης ζήτησε φαί, ο Τσώρτσιλ είπε πως ο λιμός ήταν δικό τους φταίξιμο γιατί αναπαραγόντουσαν σαν τα κουνέλια. Ο αντιβασιλέας στην Ινδία δήλωσε πως η συμπεριφορά του Τσώρτσιλ απέναντι στην Ινδία και το λιμό είναι αμελής, εχθρική και περιφρονητική. Ακόμα και ο δεξιός ιμπεριαλιστής Leo Amery, γραμματέας τους αγγλικού κράτους στην Ινδία, είπε πως δεν έβλεπε μεγάλη διαφορά μεταξύ της οπτικής του Τσώρτσιλ κι εκείνης του Χίτλερ. Αρνήθηκε κάθε πρόταση να στείλει βοήθεια στη Βεγγάλη, ο Καναδάς πρόσφερε 10000 τόνους ρύζι, οι ΗΠΑ 100000, αλλά εκείνος απλά αρνήθηκε. Επινε τη σαμπάνια του ενώ προκαλούσε το θάνατο 4 εκατομυρίων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών στη Βεγγάλη. Κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο η Ινδία αναγκάστηκε να δανείσει χρήματα στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Τσόρτσιλ διαμαρτυρόταν για τα συνεχή ινδικά δάνεια. Η αλήθεια είναι πως δεν έκανε ποτέ πόλεμο στο φασισμό. Πήγε σε πόλεμο με τη Γερμανία για να προστατέψει την αγγλική αυτοκρατορία, Το 1945 Churchill έλεγε πως “οι indù προστατευόντουσαν από τη μοίρα σαν φυλή ”. Ο λιμός της Βεγγάλης δεν ήταν αρκετό για τη δίψα για αίμα που είχε κι έτσι ήθελε ο αγαπημένος του εγκληματίας πολέμου ο Arthur Harris, να τους βομβαρδίσει.

IRAN:
“Ένα δώρο από τη γη των νεραϊδών πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα» είπε ο Τσόρτσιλ για το ιρανικό πετρέλαιο.
Όταν η μεγάλη Βρετανία κατέλαβε την πετρελαική ιρανική βιομηχανία, ο Churchill δήλωσε ότι ήταν “Ένα δώρο από τη γη των νεραϊδών πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα». Ανακατεύτηκε στις ιρανικές υποθέσεις για δεκαετίες, συνέβαλε έτσι ώσtε να αποκλειστούν οι ιρανοί από τους φυσικούς τους πόρους και ενθάρυννε τη λεηλασία όταν η πλειοψηφία ζούσε σε συνθήκες μεγάλης φτώχιας. Τον Ιούνιο του 1914 Ο Τσόρτσιλ πρότεινε ένα νόμο στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα έκανε την αγγλική κυβέρνηση τον κύριο μέτοχο στην αγγλο – ιρανική εταιρεία πετρελαίου. Η εταιρεία θα συνέχιζε να μην δίνει το μερίδιο κέρδους στο Ιράν πριν να πληρώσει τους φόρους στο βρετανικό δημόσιο ταμείο. Οι άγγλοι φορολογούσαν παράνομα την ιρανική κυβέρνηση. Όταν η εθνικιστική κυβέρνηση του Mohammad Mossadegh απείλησε τα συμφέροντα των άγγλων ο Τσόρτσιλ ήταν εκεί, έτοιμος να τα προστατέψει με κάθε κόστος. Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε κατάλυση της δημοκρατίας. Βοήθησε να οργανωθεί ένα πράξικόπημα εναντίον του Mossadegh τον αύγουστο του 1953. Είπε στον αξιωματικό της CIA που έφερε εις πέρας το σχέδιο “αν ήμουν πιο νέος δεν θα επιθυμούσα τίποτα καλύτερο από το να είμαι υπό τις διαταγές σου σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια ”. Ενέργησε με τέτοιο τρόπο ώστε το BBC να στέλνει κωδικοποιημένα μηνύματα για να κάνει γνωστό στο Σάχη ότι ετοιμαζόντουσαν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση που είχε εκλεγεί δημοκρατικά. Αντί να τελειώνει το δελτία στη περσική γλώσσα με τη φράση “είναι μεσάνυχτα στο λονδίνο”, τελείωνε λέγοντας “είναι ακριβώς μεσάνυχτα”. Περιέγραψε ιδιωτικά το πραξικόπημα σαν “την πιο όμορφη επιχείρηση από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ”. Αφού ήταν ένα προϊόν περήφανο του ιμπεριαλισμού δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να εκδιωχθεί Mosaddegh, κι έτσι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να γυρίσει να εκμεταλλεύεται τα πλούτη του Ιράν.

ΙΡΑΚ :

“Είμαι δυνατά σύμφωνος στη χρησιμοποίηση τοξικού αερίου ενάντια στις απολίτιστες φυλές.. να σπείρουμε ένα δυνατό τρόμο”. Ο Churchill για τη χρήση αερίου στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
Ονομάστηκε “γραμματέας του Κράτους για τις Αποικίες” και το 1921 σχημάτισε το «τομέα της Μέσης Ανατολής» αρμόδιο για το Ιράκ. Αποφάσισε πως οι αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να αντικατασήσουν τις χερσαίες. Αυτό για να βομβαρδισθεί οποιαδήποτε αντίσταση στη βρετανική κυριαρχία. Τη δεκαετία του’20 διάφορες τοπικές ομάδες της περιοχής που ήταν γνωστή σαν Ιράκ ξεσηκωνόντουσαν ενάντια στους εγγλέζους. Ενεργοποιήθηκε η αεροπορία, βομβαρδίζοντας αδιακρίτως τους πολίτες έτσι ώστε να υποταχτεί ο λαός. Ηταν επίσης υποστηρικτής της χρήσης αερίου μουστάρδας και τοξικών αερίων. Ενώ ήταν γραμματέας της περιοχής συμβούλευσε τη προμήθεια ενός είδους βομβών ασφυξιογόνων να χρησιμοποιηθούν στις προκαταρκτικές επιχειρήσεις εναντίων των ατίθασων φυλών για να πάρει τον έλεγχο του Ιράκ. Όταν οι ιρακινές φυλές αμύνθηκαν υπό τις οδηγίες του Τσόρτσιλ οι άγγλοι εξαπόλυσαν τον τρόμο στα λασποχώρια. Ο βομβαρδισμός των αμάχων στην Μεσοποταμία (Κουρδιστάν και Ιράκ) ονομάστηκε από τον εγκληματία πολέμου . “Bomber Harris”: “Οι άραβες και οι κούρδοι ξέρουν τώρα τι σημαίνει 45 λεπτά συνεχής βομβαρδισμός σε ένα νορμάλ χωριό, μπορεί ουσιαστικά να εξαφανιστεί ένα τρίτο από τους κατοίκους από τέσσερις ή πέντε μηχανές που δεν τους δίνουν το περιθώριο τη δυνατότητα δόξας σαν πολεμιστές, κανένα τρόπο φυγής ”.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ:

“Βρίσκαμε πάντα τους Ιρλανδούς λίγο πάράξενους. Αρνούνται να γίνουν άγγλοι. “. Churchill.
Το 1904 ο Τσόρτσιλ έλεγε “είμαι της γνώμης πως μια βουλή ξεχωριστή για την Ιρλανδία θα ήταν επικίνδυνη και λίγο πρακτική”. Οι πρόγονοι του Τσόρτσιλ ήταν συνδεδεμένοι με την πίστη στη Μεγάλη Βρετανία, απ΄ευθείας απόγονος του l “Μαρκήσιου του Londonderry” που συνέβαλε να διωχθούν οι Ιρλανδοί για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1798. Προσαρμόστηκε στην οικογενειακή παράδοση όταν υπόταξε τις επαναστατικές δυνάμεις στην Ιρλανδία. Έστειλε κακοποιούς στην Ιρλανδία να τρομοκρατούν κατά βούληση . Η επίθεση εναντίον αμάχων και της περιουσίας τους, προκάλεσε αντιποίνα στη χώρα. Συνέχισε να τους περιγράφει ως "αξιότιμους αξιωματικούς".
Ήταν πάντα ο Τσόρτσιλ που συνέλαβε την ιδέα του σχηματισμού των «Βοηθών» που διέπραξαν τη σφαγή του Croke Park, πυροβολώντας στο πλήθος σε ένα γαελικό ποδοσφαιρικό αγώνα, σκοτώνοντας 14 άτομα. Φυσικά αυτό δεν ικανοποίησε την επιθυμία για αίμα στην καταστολή ανθρώπων που περιγράφει ως «περίεργους » γιατί δεν θέλουν να «είναι άγγλοι Και συνέχισε να υποστηρίζει τη χρήση της αεροπορικής δύναμης στην Ιρλανδία κατά της Sinn Fein το 1920. Πρότεινε στους συμβούλους του πολέμου να αποσταλούν τα αεροπλάνα με εντολή να χρησιμοποιούν "πολυβόλα και βόμβες για να διασκορπίζουν και να απομακρύνουν "”. Ο Churchill ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της διαίρεσης της Ιρλανδίας. Κατά τις διαπραγματεύσεις επέμεινε στη διατήρηση ναυτικών βάσεων στην Ιρλανδία. To 1938 οι βάσεις επιστράφηκαν στην Ιρλανδία. Παρόλα αυτά το 1939 ο Churchill πρότεινε την κατάληψη των βάσεων του Berehaven με τη βία . Το 1941 Churchill υποστήριξε ένα σχέδιο για την εφαρμογή της υποχρεωτικής στράτευσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΚΕΝΥΑ:
Η Βρετανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κένυα το 1952 για να προστατεύσει το θεσμοθετημένο ρατσιστικό σύστημα στις αποικίες για να εκμεταλλευτεί τον αυτόχθονα πληθυσμό. Ο Churchill, σαν αρχέτυπο του βρετανού ρατσιστή , πίστευε πως οι εύφορες ορεινές περιοχές της Κένυας θα πρέπει να είναι μόνο για τους λευκούς εποίκους. Ο ίδιος ενέκρινε την απέλαση του τοπικού πληθυσμού, τον οποίο αποκάλεσε «μαύρα ειδώλια.» 150000 άντρες γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα σχολεία για τα παιδιά έκλεισαν από τους βρετανούς που τα χαρακτήρησαν ως «στρατόπεδα εκπαίδευσης για την εξέγερση ”. Βιασμοί, ο ευνουχισμός, τα βασανιστήρια, η ηλεκτροπληξία και η φωτιά χρησιμοποιήθηκαν από τους Βρετανούς για να βασανίζουν το λαό της Κένυας υπό την εποπτεία του Τσόρτσιλ. Το 1954, στο αγγλικό υπουργικό συμβούλιο, ο Τσόρτσιλ και οι άντρες του συζήτησαν για την καταναγκαστική εργασία των φυλακισμένων της Κένυας και πώς να αποφύγουν τους περιορισμούς στις συνθήκες που παραβίαζαν : “ Αυτή η πρακτική (κράτηση χωρίς δίκη και καταναγκαστική εργασία) συστήθηκε ακόμη και αν θεωρήθηκε ότι συνεπάγεται την τεχνική παραβίαση της σύμβασης για την καταναγκαστική εργασία του 1930 και της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ".
Το σχέδιο Cowan υπερασπίστηκε τη χρήση βίας και ενίοτε τον θάνατο των φυλακισμένων υ της Κένυας που αρνήθηκαν να εργαστούν. Το βιβλίο της Caroline Elkins δίνει μια ιδέα για το βαθμό των εγκλημάτων στην Κένυα που ήταν γνωστά σε επίσημους και ανεπίσημους κύκλους στη Βρετανία και πώς ο Churchill προκάλεσε τρόμο με τις βρετανικές αποικιακές δυνάμεις στον γηγενή πληθυσμό.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ :
Χιλιάδες ογοδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Μπόερς .
Από εδώ
http://www.alfavita.gr/epistimi/256915_o-polemos-ton-mpoers-os-propompos-tis-nazistikis-thiriodias
Η Βρετανική Αυτοκρατορία φυλάκισε πάνω από 120 χιλιάδες Μπόερς και Νοτιοαφρικανούς, και τουλάχιστον 50 χιλιάδες από  αυτούς πέθαναν. 
Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τους νεκρούς στα μέτωπα του πολέμου κατά τον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς μεταξύ 1899 και 1902. Χιλιάδες παιδιά και γυναίκες πέθαναν από την ασιτία και από τις  ασθένειες που πήραν μορφή επιδημίας, εξαιτίας του τόσο μεγάλου πληθυσμού που ήταν στοιβαγμένος σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα. 
Οι λίγες νοσοκόμες που είχαν απομείνει δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για  να αντιστρέψουν την τραγική κατάσταση, ούτε με κάποιον τρόπο να απαλύνουν τις τελευταίες ώρες των ετοιμοθάνατων παιδιών. 
Τα παιδιά ήταν και αυτά που υπέφερε περισσότερο. Υπολογίζεται από τους 28 χιλιάδες Μπόερς που πέθαναν, οι 22 χιλιάδες ήταν ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Μάλιστα, πολλοί έκαναν λόγο, ότι άφησαν εσκεμμένα νηστικά τα παιδιά των ανδρών που πολέμησαν εναντίον των Βρετανών, με τις μικρές καθημερινές μερίδες φαγητού να διανέμονται άνισα. 
Η θηριωδία των Βρετανών έγινε γνωστή στην Ευρώπη, όταν η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Έμιλυ Χομπάους, επισκέφτηκε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και κατά την επιστροφή της στο Λονδίνο, δημοσίευσε ένα άρθρο- καταπέλτη για την σκληρότητα της Βρετανικής  Αυτοκρατορίας. 
«Η συνέχιση της λειτουργίας των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης ισοδυναμεί με τη δολοφονία παιδιών», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως » δεν μπορώ να περιγράψω πώς είναι να βλέπεις αυτά τα παιδιά ξαπλωμένα σε μια κατάσταση πλήρους κατάρρευσης. Μοιάζουν όπως τα μαραμένα λουλούδια που πετάγονται στα σκουπίδια. Και κάποιος πρέπει να τους βλέπει να αγωνιούν μέσα στη μιζέρια τους, και να είναι ικανός να μην κάνει σχεδόν τίποτα». 
Οι Βρετανοί, προς το τέλος του 1901 προσπάθησαν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στα φριχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Η γενοκτονία Μπόερς και ιθαγενών είχε ήδη συντελεστεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου