Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.

 


Παραδόσεις που χάνονται.. Μέχρι και τη γενιά του πατέρα μου, μίλαγαν τσακώνικα στην οικογένεια. Και από τις δυο γενιές (πατέρα και μητέρα) κατάγομαι από Αρκαδία και Λακωνία, και μετά από κάποιες μακρόχρονες έρευνες που έγιναν , έμαθα πως πρόγονοι μου ήταν κάτοικοι της Magna Grecia. Δυστυχώς δεν έμαθα τη τσακώνικη διάλεκτο, μόνο λίγες λέξεις.

Όταν πήγα στην Κάτω Ιταλία, στη Καλαβρία, σε διάφορα μικρά χωριά, χαμένα στο χάρτη...  χρόνια πριν, αυτό που συνάντησα ήταν κάτι το απίστευτο. Με το που είπαμε πως είμαστε Έλληνες ήταν σαν να άνοιγαν όλες οι πόρτες στο πέρασμα μας. Χωριά που ήταν καθαρά αντίγραφα των δικών μας χωριών. Το καφενείο με τους γερόντους που έπαιζαν τάβλι κι έπιναν το καφεδάκι τους, οι γερόντισσές ντυμένες όπως ήταν οι γιαγιάδες μας στα χωριά, οι νέοι ονειρευόντουσαν να έρθουν στην Ελλάδα, και σε κάθε ευκαιρία φώναζαν πως είναι Έλληνες, κι έγινα μάρτυρας σε γιορτές τέτοιας ελληνικότητας που ούτε στη πατρίδα δεν είχα γνωρίσει.

Και φυσικά η διάλεκτος. Με τα ιταλικά δεν είχα πρόβλημα γιατί ζούσα πολλά χρόνια στην Ιταλία, αλλά εκεί μάλλον οι Ιταλοί είχαν πρόβλημα γιατί δεν καταλάβαιναν, για εμένα ήταν σαν να ήμουν στα χωριά των γονιών μου. Και φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να απολογούμαστε όταν μιλάμε για πατριωτισμό, όταν λέμε πως αγαπάμε τη πατρίδα μας, μη τυχόν και κάποιος ηλίθιος πεταχτεί και πει κάτι από τις συνηθισμένες αηδίες που φυτεύουν στα μυαλά των κατοίκων οι αλλοδαποί ανθέλληνες που ξεπουλάνε χωρίς καμία ντροπή τα πάντα, πατρίδα και λαό, (και οι συνεργάτες τους διαφόρων αποχρώσεων) που παριστάνουν τους Έλληνες.

Έχουν κάνει όμως ωραίο παιχνίδι, χρόνια τώρα. Μόλις βλέπουν πως υπάρχει αγανάκτηση, κάποιο είδος αφύπνισης, ένα πατριωτικό συναίσθημα που γεννιέται, εφαρμόζεται διαχρονικά το ίδιο κόλπο, που ξέρετε κάτι? Έχει αρχίσει και γίνεται βαρετό.  Εμφανίζονται οι εφεδρείες του συστήματος οι οποίες έχουν ακριβώς την εντολή με τους λόγους και τις πράξεις τους να κάνουν τον απλό πολίτη να συνδυάσει στο μυαλό του πως ο πατριωτισμός είναι ταυτόσημος με ύποπτες φασιστικές φάτσες που με κάθε τρόπο τις μοστράρουν συνέχεια για να τις βλέπουν όλοι προς παραδειγματισμό.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν μεγάλοι ανθρωπιστές, που αγκαλιάζουν όλο το κόσμο, που χύνουν δάκρυα για την αδικία, το ρατσισμό, την απανθρωπιά και υπόσχονται μεγάλες ανατροπές, δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, ένα κόσμο που δεν θα υπάρχουν ανούσιες ιδέες όπως οι πατρίδα, όλοι μια πατρίδα είμαστε, όπου όλοι θα είναι μια μεγάλη αγκαλιά.

Με λίγα λόγια πρέπει οπωσδήποτε να μπει καλά στο νου των ανθρώπων πως πατριώτης είναι κάποιος που μισεί τις άλλες πατρίδες, κάποιος μισάνθρωπος γενικότερα, ενώ φιλάνθρωπος, είναι κάποιος που δεν έχει πατριωτικά συναισθήματα αλλά πανανθρώπινα. Κι έτσι χάνεται η ουσία που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να καταλάβει κάποιος, πως είναι απόλυτα συμβατό να αγαπάς τη πατρίδα σου και να θέλεις τη πρόοδο, την ευμερία, την ανάπτυξη της, και την ίδια στιγμή να εμπνέεσαι από αισθήματα αγάπης και δικαιοσύνης και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό σας λένε πως δεν μπορεί να συμβαίνει, γιατί υπάρχει παντού Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ. 

Γιατί αν δεν ήταν κάποιος υποκριτής θα έβλεπε το παιχνίδι που παίζεται τόσο σαδιστικά από τους τυράννους που ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Γι΄αυτό θα βλέπετε φαινόμενα όπου με το μανδύα του πατριώτη, κοινοί μπράβοι θα ξυλοκοπάνε ένα φουκαριάρη που πουλάει σε ένα πάγκο στη λαική αλλά δεν θα τα βάλουν ποτέ με τα μεγάλα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος, τους ναρκέμπορους, τους νταβατζήδες, τα αφεντικά που κυβερνάνε. Κι από την άλλη θα δείτε φιλεύσπλαχνους που θα συγκινούνται με τα παιδάκια που θαλασοπνίγονται και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που στοιβάζονται απόκληροι από όλα τα μέρη της γης, αλλά θα τους δείτε μετά να φωτογραφίζονται και να χασκογελάνε μαζί με εκείνους που συναίνεσαν στους βομβαρδισμούς αυτών των κρατών και εξ΄αιτίας των οποίων έμειναν όλοι αυτοί χωρίς πατρίδα.

Ενα ερώτημα που με καίει τόσο καιρό που παρακολουθώ όλο αυτό το χάλι. Ολα αυτά τα δυστυχισμένα και ορφανά παιδάκια που βρίσκονται στη συνέχεια? Είδε κάποιος αν πουλήθηκαν σε κάποιο σωματέμπορα, αν τα βίασαν, αν τα έβαλαν να κλέβουν στους δρόμους, αν τα ξυλοκοπάνε. Ολοι αυτοί που μπήκαν πως ζουν? Πόσοι βρήκαν μια δουλειά και πόσοι ακριβώς σχηματίζουν συμμορίες αναγκαστικά και κλέβουν, σκοτώνουν, πουλάνε πρέζα, όπλα, σάρκα όπως και το ντόπιο έγκλημα? Κι όλο αυτό το μίσος που μπορεί να φωλιάσει στη ψυχή κάθε δυστυχισμένου που ξεσπάει? Στην Εκάλη? Στη Κηφισιά? Στις παραθαλάσιες βίλες? Στα κότερα?

Θα σας εξηγήσει ποτέ κανείς γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται εδώ σε μια φτωχοποιημένη πατρίδα ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΔΩ,  όπου οι ίδιοι οι ιθαγενείς δεν έχουν δουλειές, χάνουν τα σπιτια τους, έχουν γεμίσει τους δρόμους με άστεγους, φεύγουν τα παιδιά τους για άλλες πατρίδες μετανάστες, ερημώνεται όλη η γη και ξεπουλιέται, δεν θα σας εξηγήσει κανείς λοιπόν ποιον συμφέρει χιλιάδες άστεγοι και πεινασμένοι να προστεθούν στους υπόλοιπους φτωχοποιημένους, άνεργους και ξεσπιτωμένους ντόπιους? Το είμαστε μια μεγάλη αγκαλιά σας το λένε συνήθως κάποιοι τύποι που αν τους πεις μένω στη Πλατεία Βικτωρίας, θα σκέφτονται καμιά ώρα που πέφτει αυτό.

Ας μπει τώρα κάποιος να μου πει πως κάνω κυρήγματα μίσους να αρχίσω να μποκάρω γιατί πολλά έχω ακούσει και η ανοχή στην ηλιθιότητα έχει κάποιο όριο. Μιλάω με φίλους αριστερούς και κάθονται και μου κάνουν ένα σωρό αναλύσεις, τύπου όταν ένας λαός φτωχοποιείται,όταν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, της ανισότητας, της αδικίας, πάντα υπάρχει μια τάση αύξησης της ακροδεξιάς. Μου το λένε αυτό περήφανοι που το κατάλαβαν αλλά δεν μπορούν να μου απαντήσουν στο ερώτημα που τους κάνω άμεσα. Και γιατί υπάρχει μια στροφή ακροδεξιά κι όχι αριστερά? Γιατί είναι σαν να μου λες πως η αριστερά που μάχεται για όλους τους αδικημένους δεν μπορεί να τους προσελκύσει? ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑ?

Εχω κουραστεί όχι από τη γενικευμένη απάθεια, αποχαύνωση, αλλά από την απύθμενη υποκρισία από τη μία πλευρά και τον απόλυτα ηλίθιο στρουθοκαμηλισμό της άλλης... 

 Κάποιος φίλος είπε μια πρόταση «να μαζευτούμε οι τελευταίοι Έλληνες και να ζητήσουμε καταφύγιο σε κάποια πιο σοβαρή χώρα». Επειδή αυτό δύσκολο το βλέπω, και γιατί άλλωστε να φύγουμε από τη γη μας, μήπως να μαζευτούμε σε κάποιο ακατοίκητο νησί, να κάνουμε μια κοινότητα? Αλώστε από τον επόμενο χειμώνα, πιθανότατα όσοι δηλώνουμε Έλληνες ανεμβολίαστοι δεν θα μας βάζουν απλά πρόστιμα, θα μας δέρνουν και με το βούρδουλα για συμμόρφωση!

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου