Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο ΣΑΠΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ?

Ακούω συνέχεια αυτές τις μέρες πολλούς ανθρώπους να επαναλαμβάνουν, μακάρι να πάνε όλα καλά να γυρίσουμε στην "κανονικότητα". Αναρωτιέμαι τι θεωρούν κανονικότητα αυτοί οι άνθρωποι, και τι τελικά ήταν κανονικό σ΄αυτόν τον σάπιο κόσμο, που ένας μικροσκοπικός αόρατος εχθρός, τον κουνάει από τα θεμέλια.

Ήταν κανονικότητα αυτό που βλέπαμε γύρω μας? Ένας πλανήτης γεμάτος από κάθε είδους αίσχος. Η καταστροφή της φύσης που οδήγησε σε μια παγκόσμια μόλυνση. Τα καταστροφικά οικονομικά συστήματα που κράταγαν τους ανθρώπους δέσμιους σε πολιτικές δυστυχίας των πολλών και υπερπλουτισμό των ελάχιστων. Πείνα, δυστυχία, πόλεμοι, γενοκτονίες, υποδούλωση κρατών, παιχνίδια εξουσίας με παράπλευρες απώλειες εκατομμυρίων ανθρώπων. Στη πατρίδα μας την ίδια βιώσαμε την εξόντωση και την υποδούλωση σε διεθνή τραπεζικά και οικονομικά καρτέλ.

Μετατρέψαμε ότι κινείται πάνω σ΄αυτό το πλανήτη σε προϊόν κατανάλωσης αδιαφορώντας εντελώς για τις συνέπειες. Η κανονικότητα ήταν άνθρωποι που έμαθαν να καταναλώνουν μεταλλαγμένες τροφές, να αναπνέουν μολυσμένο αέρα, να μετατρέπουν τις θάλασσες σε χωματερές, να καταστρέφουν με μανία τα δάση, τη φύση ολόκληρη. Την ονομάζουν κανονικότητα με την απόλυτη ανθρωποκεντρική αντίληψη, που ικανοποιείται στην εξασφάλιση του  υπερτοφικού και άπληστους εγώ, με οποιοδήποτε κόστος.

Καμμιά κανονικότητα δεν υπήρχε στην παράνοια που ήμασταν όλοι συμμέτοχοι και συνένοχοι. Η επέλαση αυτού του αόρατου εχθρού, αν τελικά φθάσει να απλωθεί σε ανυπολόγιστο χώρο και χρόνο,  ίσως να είναι η λύση που δίνεται για να φρενάρει η γερασμένη και διεστραμμένη ανθρωπότητα το ρυθμό καταστροφής της και να επανεξετάσει τρόπους να βρει την αληθινή κανονικότητα.

Αν συνεχιστεί αυτή η πανδημία θα γνωρίσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, όπου αυτοί οι χειραγωγημένοι και υποτακτικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν το αληθινό τους πρόσωπο και όλα όσα κράταγαν καλά κρυμμένα στην επαναλαμβανόμενη "κανονικότητα". Θα παρακολουθήσουμε φαινόμενα ομαδικής υστερίας, τρέλλας, επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας που θα αυξάνονται, περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, ασθένειες, βία και εγκληματικότητα. Σβήσε το ηλεκτρικό για λίγο στον άνθρωπο, αφαίρεσε τα καλώδια που τον κρατάνε ενωμένο στο σύστημα και τίποτα δεν θα  είναι ίδιο με ότι ήξερες.

Στο τέλος ο λογαριασμός.
Τι ακριβώς θα θέλαμε για μετά? Ενα μετά που εμμένοντας στις ίδιες συνήθειες και στον ίδιο τρόπο διακυβέρνησης, θα τρέχουμε πλέον να κλεινόμαστε στα σπίτια μας με το παραμικρό μόλις ο βοσκός θα χτυπάει το καμπανάκι. Γιατί αυτή η πρόβα που γίνεται τώρα, θα λάβει στο μέλλον αυτόματη εφαρμογή με τα πειραματόζωα να αντιδρούν ακριβώς όπως τα σκυλάκια του Παβλόβ.

Μήπως ο καθένας μας να αρχίσει να σκέφτεται λίγο διαφορετικά? Θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα που μας οδήγησε εδώ και να ζούμε ξανά και ξανά εμείς και τα παιδιά μας σε ένα άθλιο τηλεπαιχνίδι πουλημένο όπως έλεγε και το τραγουδάκι ή μπορούμε να συλλάβουμε ένα διαφορετικό νόημα σε αυτό που ονομάζουμε ζωή?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου